Poker

Texas Hold ’em is een van de leukste vormen van poker. Je kunt het spelen met twee tot tien spelers aan één tafel. Wat vooral leuk is aan Texas Hold ’em is dat je speelt tegen elkaar en niet tegen de bank.

Het spelverloop

Iedere speler krijgt twee dichte kaarten, die alleen de speler zelf mag zien. Vervolgens komen eerst drie open kaarten (de flop) op tafel, die iedereen kan zien. Dan komt de vierde open kaart (de turn). En ten slotte komt de laatste open kaart (de river).

Wanneer alle kaarten op tafel liggen, maak je van deze samen met de twee kaarten op je hand een zo hoog mogelijke pokercombinatie. Hierbij mag je zelf weten welke van de zeven kaarten je gebruikt.

De handwaarden

 • High Card: De hoogste kaart.
 • One Pair: Eén paar.
 • Two Pair: Twee paar.
 • Three of a Kind: Drie dezelfde.
 • Straight: Vijf opeenvolgende kaarten.
 • Flush: Vijf kaarten van dezelfde soort.
 • Full House: Drie plus twee dezelfde kaarten.
 • Four of a Kind: Vier dezelfde kaarten.
 • Straight Flush: Vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur.
 • Royal Straight Flush: Vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur van de aas tot de tien.

We gaan pokeren

Bij Texas Hold ’em deelt één dealer de kaarten. De dealer deelt namens iedere speler; iedereen is dus om de beurt dealer. Als het jouw beurt is om te delen, krijg je de dealerbutton (je bent dus de virtuele dealer). In het casino doet de croupier dit voor je. Op onze site doet onze software dit voor je.

Het spel begint als de eerste twee spelers na de dealer een verplichte inzet moeten doen, de zogenoemde small blind en big blind.

Alle spelers krijgen twee gesloten kaarten. Daarna mogen alle spelers, om de beurt, zeggen of ze met de inzet van de big blind mee willen doen. Dit is dus de eerste inzetronde. Wat je allemaal kunt doen tijdens de inzetronde lees je dadelijk.

Nu komen de eerste drie open kaarten op tafel (de flop). Deze kaarten gelden voor alle spelers en de tweede inzetronde volgt.

Vervolgens wordt een vierde open kaart (de turn) gedraaid, met nu de derde inzetronde.

Daarna wordt de vijfde open kaart (de river) gedraaid, met de vierde en laatste inzetronde.

Als laatste volgt de showdown: alle spelers die nog mee doen mogen hun kaarten opengooien en de speler met de beste combinatie wint de pot.

Het inzetten

Poker kun je spelen om geld maar ook om punten.

Ieder spelletje wordt om de pot gespeeld. In de pot zit het geld dat de spelers iedere ronde inzetten. De winnaar van een spel krijgt al het geld uit de pot. Omdat de eerste twee spelers na de dealer een verplichte inzet moeten doen (small en big blind) zit er altijd geld in de pot.

Na de inzet van de eerste twee spelers gaan we met de klok mee de andere spelers vragen of ze meedoen met de inzet van de grote blind. Als je aan de beurt bent, heb je een aantal mogelijkheden. Deze zetten we hieronder voor je op een rij:

 • Fold: je gooit je kaarten weg. Je speelt dit spelletje verder niet meer mee, maar het heeft je ook niets gekost.
 • Bet: als je als eerste iets inzet, dan noemen we dat een bet.
 • Call: als iemand voor je al heeft ingezet en je wilt met hem meespelen, kun je hetzelfde bedrag inzetten; dit noemen we call.
 • Check: als niemand nog heeft ingezet en je bent aan de beurt, dan kun je checken. Hiermee zeg je eigenlijk: “Ik doe nog nog wel mee maar zet niets in.”
 • Raise: als iemand heeft ingezet en jij wilt die inzet verhogen, dan noemen we dat een raise. Als iemand anders jouw verhoogde inzet opnieuw wilt verhogen noemen we dat een re-raise.
 • All in: als je alle fiches die je voor je hebt staan inzet, noemen we dat All in gaan.

Poker tips

Winnen bij pokeren hangt niet alleen af van je geluk, maar ook van je kunde. Als je wilt winnen, moet je simpelweg beter spelen dan je tegenstanders. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? Daar proberen we je graag een beetje mee te helpen.

Want wat is nou leuker dan op een leuke en spannende manier een centje bij te verdienen?

Top 10 poker tips

1. Als je aan een tafel komt, probeer eerst strak te spelen en kijk de kat uit de boom. Let goed op hoe anderen spelen en onthoud de kaarten waarmee ze spelen en vooral ook hoe ze ermee spelen! Pas daar je eigen spel op aan.

2. Als het een beetje tegenzit, zorg dan dat je niet slechter gaat spelen. Je kunt het spel namelijk niet forceren. Neem liever even rust en speel niet verder als je op tilt bent.

3. Als er veel spelers aan tafel zitten waar je zeer slecht tegen speelt, neem dan gerust een andere tafel.

4. Neem genoeg geld mee aan tafel. Je kunt namelijk tegen veel tegenslag aanlopen en dat moet je wel kunnen opvangen. Maar als je goed speelt, komen zeker betere tijden!

5. Lees veel over pokeren. Er zijn talloze tijdschriften en vooral ook boeken. Deze zijn geschreven door mensen met veel ervaring en daar kun je dus van profiteren. Door hun ervaringen en tips te lezen, ga je veel sneller beter spelen.
6. Je wordt ook goed door veel te oefenen. Dus speel zoveel mogelijk!

7. Speel niet als je alcohol of andere middelen op hebt die je denkvermogen of je gedrag beïnvloeden.

8. Maak aantekeningen van spelers over hun speelgedrag. Je zult zien dat je ze regelmatig weer tegenkomt en dat scheelt je veel tijd.

9. Iedere pokerspeler moet zijn spel blijven ontwikkelen en die aan zijn tegenstander aanpassen. Een handige tip is om je vaardigheden te trainen bij de pokertafels met de lagere tafellimieten. Mocht je pech hebben, kost het je in ieder geval niet de ‘kop’.

10. Het is onmogelijk om iedere keer te winnen. Knop dat goed in je oren. Leer jezelf aan om je verlies en winst op te schrijven, inclusief het aantal speeluren. Op die manier kan je zien of je op de lange termijn, winstgevend poker speelt.